Veelvoorkomende schrijfproblemen

Leren schrijven is een ingewikkeld proces.

De meest voorkomende problemen bestaan uit:

Het niet correct vasthouden van het schrijfhulpmiddel.

Er bestaat een goede schrijfmethode om te zorgen dat het schrijven van letters eenvoudig en vloeiend gaat. Veel kinderen hebben de neiging om de pen met hun hele hand vast te houden. Daardoor kunnen ze vormen niet goed schrijven en moeten ze hun hele arm gebruiken om de bewegingen te kunnen maken. Sommige kinderen hebben de neiging om het schrijfinstrument te dicht bij de punt vast te houden, zodat ze niet goed kunnen zien wat ze schrijven. Bij het schrijven is het gezichtsveld erg belangrijk. Om goed te schrijven, moeten kinderen de punt van het schrijfhulpmiddel en het contactpunt op het papier zien. Het is ook belangrijk om een visuele controle uit te voeren tijdens het schrijven. Dat helpt het kind bij het juist onthouden van de letter en, zo nodig, om de lijn direct te corrigeren. Deze slechte gewoonte heeft ook andere gevolgen, zoals een slechte houding van de rug en vermoeide spieren.

 

Moeilijkheden bij het positioneren van het lichaam. Voordat er ook maar wordt gekeken naar de positie van het schrijfinstrument, moet het kind in een goede positie zitten ten opzichte van het papier waarop ze schrijven. Als we het papier bijvoorbeeld recht voor het kind plaatsen, zal de elleboog van het kind vanzelf tegen de romp aan gaan liggen. Daardoor zal de schrijfbeweging van links naar rechts beperkt worden. Als we het papier echter in een hoek leggen, bestaat er een volledige bewegingsvrijheid en zal het kind bewegingen zoals flexie-extensie van de pols kunnen uitvoeren. Een bepaalde mate van flexie-extensie van de vingers staat ze toe om uiteindelijk cursief te gaan schrijven.

 

Het schrijfinstrument speelt een belangrijke rol bij het leren schrijven.

Deskundigen zeggen dat schrijfinstrumenten een vrij grote diameter moeten hebben. Zo kan het kind deze goed vastpakken. De beste maat voor de kleine handen van een kind tussen 4 en 8 jaar ligt tussen 8 en 11 mm. Het schrijfinstrument moet comfortabel zijn om vast te houden en bewegingsvrijheid geven. Sommige van de bestaande instrumenten bieden een grip voor een laterale dominantie (links- of rechtshandig. Deze instrumenten bieden een specifieke grip voor het kind, waardoor het geen tijd verliest om de handen en vingers goed te plaatsen.

 

Tekst gereviseerd door David Boisdevesys, productontwerper bij BIC en ergonoom, en Philippe Kostka, psychomotorisch therapeut.

Newsletter: