Tips om te leren schrijven

Het is belangrijk om vanaf het prille begin goede gewoonten aan te leren. Volgens de psycho-motoriektherapeut, Philippe Kostka, kunnen kinderen leren om een goede houding aan te nemen zodra ze goed aan een bureau kunnen zitten. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het kind het schrijfinstrument vanaf het begin goed leert vasthouden. Het is namelijk moeilijk om de handgreep te corrigeren zodra het deze gewoon is geworden.

De juiste vingerpositie

Hier volgen enkele tips om uw kind te helpen om zijn/haar vingers in de juiste positie te houden:

  • Het potlood of de pen wordt tussen duim en indexvinger vastgehouden en rust op de middelvinger. Dit wordt de driepootgreep genoemd.
  • Het instrument moet in de buurt van de punt worden vastgehouden, maar ver genoeg weg zodat het kind het schrift op papier goed kan zien. De vinger moet flexibel en soepel blijven, maar enige spierspanning is nodig om de streep te creëren die later letters, woorden en zinnen zullen worden.
  • Het papier moet in een hoek liggen, zodat er een totale bewegingsvrijheid is en het kind moet aangemoedigd worden om bewegingen te maken, zoals flexie-extensie van de pols.
  • De andere hand (links voor rechtshandigen) moet het papier tegenhouden en het lichaam in balans houden.
  • Beweeg de schrijfhand van links naar rechts tijdens het schrijven.

 

Goede positie van het lichaam

Een goede houding tijdens het schrijven kan niet in enkele dagen worden geleerd. Gedurende de periode in de crèche moeten de kinderen eerst leren begrijpen wat een "lichaamsbeeld" is. Ze leren de diverse onderdelen van het lichaam te identificeren om de bewegingen, omhoog, omlaag, links, rechts, enz. beheerst uit te voeren en zich bewust worden van de ruimte, om hun arm apart van hun lichaam te bewegen, objecten uit te lijnen, lijnen en krommingen te trekken met een vinger en te begrijpen wat horizontaal en verticaal is.

Daarna moet het kind de juiste lichaamshouding aannemen om te schrijven, waarbij u, zo mogelijk, thuis helpt. Vraag, in een goed verlichte ruimte, uw kind om op een geschikte stoel te gaan zitten, met hun voeten plat op de grond, de knieën boven hun heup, rug netjes recht en iets naar voren gebogen. De andere arm (niet-schrijfarm) kan worden gebruikt ter ondersteuning, zolang de rug maar recht blijft. Alle spieren in de hand moeten ontspannen zijn, waarbij de voorarm natuurlijk naar voren steekt, zonder deze te strekken of te draaien.

 

Voorgesteld spel:

Vraag uw kind om de juiste houding aan te nemen en neem een foto. Analyseer daarna met uw kind hoe de positie kan worden verbeterd. Neem een andere foto om het verschil te bekijken.

 

Tekst gereviseerd door David Boisdevesys, productontwerper bij BIC en ergonoom, en Philippe Kostka, psychomotorisch therapeut.

Newsletter: