Schrijven begint vóór school

Vanaf de leeftijd van tweeënhalf,

begint een kind al met de eerste ontwikkelingsstadia van het schrijven. Vaak hebben jonge kinderen de neiging om, door streepjeslijnen van links naar rechts te trekken en draaiende bewegingen op de pagina te maken, op grotere oppervlakken te schrijven. Ze gebruiken daarbij hun hele arm, in plaats van hun handen en polsen, omdat op deze leeftijd de algemene motoriek in hun handen beter ontwikkeld is dan de fijne motoriek.

Tussen de leeftijd van drie en vier

zal een kind beginnen met het tekenen van vormen, zoals cirkels en vierkanten. Deze vaardigheid ontwikkelen ze verder op de kleuterschool, waar ze beginnen met het tekenen van rechte lijnen, krommingen, cirkels en punten met een vinger..... de eerste stappen naar het leren schrijven. Hun leraar zal ze ook helpen bij het aanleren van de juiste houding, de beste manier om op een stoel te zitten tegenover de tafel en het lichaam in de juiste hoek te houden met de armen en benen netjes in een comfortabele positie.

Op drieënhalf, ontwikkelen ze flexie-extensie; het vermogen om golven te maken met hun polsen. Wanneer de flexie-extensie zich ontwikkelt, gebeuren de voorschoolse leeractiviteiten meer aan een bureau. De kinderen worden daarbij aangemoedigd om activiteiten te doen waarbij ze hun handen, polsen en vingers moeten gebruiken. Zoals bijvoorbeeld bij verven, hun werkboeken worden ondertussen kleiner. Tussen de leeftijd van vier en vijf leert een kind hoofdletters schrijven. Hun leraar toont ze hoe ze de motoriek in hun arm, vuist en hand moeten gebruiken. Dan kunnen ze beginnen met het maken van kleinere en preciezere vormen, zoals letters en cijfers..


 

Vanaf vijf jaar

leren de kinderen geleidelijk aan om cursief te schrijven en letters en woorden samen te voegen; ze ontwikkelen hun schrijfstijl. Tegen de leeftijd van zeven zullen de kinderen het schrijven perfectioneren, zowel qua stijl als nauwkeurigheid.

Het schrijfgerei is een belangrijk onderdeel in dit leerproces. Een kind begint met een potlood en zal al snel overgaan op een balpen, terwijl het alle extra mogelijkheden zal ontdekken die het schrijfgerei biedt.

 

Tekst gereviseerd door David Boisdevesys, productontwerper bij BIC en ergonoom, en Philippe Kostka, psychomotorisch therapeut.

Newsletter: